Torta Della Nonna

Granny’s cake from Toscana, a classic Italian dessert. Sweet and creamy.

3

Ingredients and Instructions:

Dough

  • 300 g flour
  • 120 g sugar
  • 150 g butter
  • 1 egg
  • 1/2 pack of baking powder
  • zest of one lemon

Mix all ingredients until the dough is smooth and firm.
Sepparate into 1/3 and 2/3 pieces. Let chill for half an hour in the fridge.
Roll the 2 pieces of dough to 0.3 cm thick and place the bigger one on a 26-28 cm diameter, greased and floured pan, then freeze it again.

Custard

  • 500 ml of milk
  • lemon peel from 1 lemon
  • vanilla
  • 4 egg yolks
  • 120 g sugar
  • 60 g flour
  • milk
  • handful of sliced almonds

Heat the milk with the lemon peel and vanilla and let it simmer for 5 minutes.
Mix the yolks and the sugar until the mixture is light and fluffy. Add the flour.
Combine the mixture with the milk and thicken it over heat or steam.
Stir until you have a nice thick cream.

When the cream is lukewarm pour it into the pan with the pastry.
Cover with the other layer of pastry and brush with some milk.
Garnish with sliced almonds and bake at 175°C for 45 minutes.

Eat when it’s chilled, because it holds the shape better after cut.

4

⋆⋆★⋆⋆

Torta Della Nonna

Toszkán nagymama tortája, igazi olasz krémes édesség.

1

Hozzávalók és Elkészítés:

Tészta

  • 300 g liszt
  • 120 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

Gyúrjuk össze a hozzávalókat egyneművé és osszuk 1/3 – 2/3 részre. Tegyük fél órára hűtőbe.
Nyújtsuk ki a tésztákat 0.3 cm vastagságúra és helyezzük a nagyobbat egy 26-28 cm átmérőjű kivajazott és kilisztezett formába. Tegyük megint a hűtőbe.

Krém

  • 500 ml tej
  • 1 citrom héja
  • vanília
  • 4 tojás sárgája
  • 120 g cukor
  • 60 g liszt
  • tej
  • marék szeletelt mandula

Forraljuk fel a tejet a vaníliával és a meghámozott citrom héjával és hagyjuk lassan főni 5 percig.
Keverjük fehéredésig  a cukrot a tojással, majd adjuk hozzá a lisztet.
Öntsük rá lassan a forró tejet, miközben keverjük, majd sűrítsük be gőz felett a krémet.

Ha a krém kihűlt, öntsük a formába. Takarjuk le a másik tésztával, kenjük meg tejjel és szórjuk meg mandulával. Süssük 175°C-on 45 percig.

Fogyasztás előtt érdemes kihűteni, mert a krém úgy jobban megtartja a formáját.

2

One Comment Add yours

  1. chefkreso says:

    Delicious, my sister made similar and I loved it 😀

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s